Waarom Sander Dekker het grootste probleem is voor leraren

De geschatte leestijd voor deze post is 200 seconden

Het was even stil rond onze staatssecretaris. Maar opeens liet Sander Dekker van zich horen. Maar op 10 mei jongstleden in het debat rond de werkdruk in het onderwijs kreeg hij zeker niet de lachers op zijn hand. Zijn bijna minachtende opmerkingen sloegen bij de leraren in het basisonderwijs in als een bom. Maar ook als een dolksteek in de rug. Steeds meer lijkt Dekker op een lerarensloper, dan op een bewindsman, die voor zijn personeel opkomt.

Sander Dekker de lerarensloper

Sander lijkt pienter, zeker als hij zijn bril op heeft. Regelmatig verandert zijn haarstijl. Wellicht evenredig met zijn inzet voor zijn honderdduizenden werknemers. Hij lijkt joviaal, oprecht en een echte maat. Maar de praktijk doet anders vermoeden.

sander dekkerSander Dekker is sinds 2012 onze staatssecretaris. En tot overmaat van ramp ook nog lid van de VVD. U weet wel, die partij van Rutte, Henry Keizer en Jos van Ree. Allen zeer gewaardeerde en integere mensen binnen deze partij, die vooral goed voor zichzelf kunnen zorgen.

En Sander Dekker doet dat ook. Van onderwijs heeft hij  de ballen verstand. Hij zou het in een basisschoolklas met 31 leerlingen nog geen uur volhouden. Laat staan, dat hij na een dag van hard werken nog in staat zou zijn alle administratie te doen.

Als je slimme Sandertje vraagt hoe hij over de leraren denkt, dan is hij stellig. Hij laat ze lekker tegen elkaar uitspelen via vakbonden, commissies en duur betaalde raden.
Nee, leraren zijn sufferds, die nog steeds niet weten, dat ze kunnen staken. Volgens Dekkertje komt dat vooral, omdat de meeste leraren hun vak zien als een roeping en niet als een baan.

Leraren zijn azijn zeikers

Voor zichzelf is Dekker best slim. Laatst liet hij zijn keuken verbouwen. Een kleine zzp-er kon het klusje klaren voor € 35 netto per uur. Dat is toch meer dan een leraar per uur (€ 13 bruto)  verdient. Zoveel krijgt een directeur ( € 21 bruto) in het bao nog niet eens.
De zzp-er schudde zijn hoofd en gaf aan dat vooral verbouwen zijn roeping was.
Ja, Dekker houdt graag de hand op de knip voor anderen.

Ach en wat al die duizenden leraren betreft, dan zijn allemaal azijn zeikers. Altijd maar zeuren en klagen. Geen dag gaat er voorbij of Sander Dekker leest weer stukken over te hoge werkdruk, de wurgende administratielast, de overvolle klassen, de niets ontziende inspectie en de slechte beloning voor al die harde werkers in het veld.

Nee, dan is Sander blij, dat hij staatssecretaris is en het talent van de VVD. Voor z’n toekomst maakt hij zich geen zorgen. Straks misschien een keer minister, of burgemeester van een leuke plaats met voldoende inwoners. Het is zo fijn om lid van de VVD te zijn. Nooit meer zorgen voor je toekomst en goed betaald worden voor wat je leuk vindt.

Wrok tegen leraren

De eigenlijke redenen liggen echter veel dieper. In werkelijkheid koestert Sander Dekker een grote wrok tegen alles wat met een (basis-)school te maken heeft. Vroeger werd hij veel geplaagd: brillenjood, spillebeen, langpoot. Als verklikker van geintjes lag hij niet lekker in de groep en bij de leraren. Dan dacht hij, als ie afwezig uit het raam keek, ‘Ach mijn tijd komt nog wel!’

Ik hoop oprecht dat Sander Dekker niet in een nieuw kabinet komt.
Wat zou het mooi zijn, als er eens echt iemand uit het onderwijs minister of staatssecretaris zou kunnen worden. Ik ken er genoeg. Iemand die met de voeten in de klei heeft gestaan. Iemand met echt verstand van zake. En misschien kan Dekker zijn tv-optreden in ‘Goor draait door’ in de toekomst vervolgen met een eigen show ‘Sander Dekt door’.

Wat vind jij wat een nieuwe staatssecretaris allereerst zou moeten doen?

Share Button
Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *