Simpele Prikactie PO-front is beter dan niets zeggen de mogelijke opmaat naar een totale staking in het onderwijs

De geschatte leestijd voor deze post is 168 seconden

Opnieuw heeft Sander Dekker laten weten, dat het onderwijs niet moet zeuren. Deze eigenwijze betweter zegt nu al, dat er geen euro extra naar het onderwijs gaat. Laat staan, dat de leraren in het basisonderwijs meer salaris krijgen. De komende prikactie PO-front ten spijt.

Prikactie PO-front voor minder werkdruk, meer loon

De prikactie van 27 juni aanstaande is slechts een speldenprik. Al heel wat scholen, teams en organisaties hebben zich aangemeld. Duizenden basisschoolleraren zullen aan het begin van die ochtend het eerste uur geen les geven.

Onze staatssecretaris heeft op hooghartige wijze al laten weten dat hij vertikt om voor ‘zijn’ leraren op te komen. Hopelijk komt deze trieste figuur niet in een nieuw kabinet. Hij zal wel ergens burgemeester worden. Als ik eerlijk ben, heb ik nu al medelijden met zijn toekomstige burgers.

Maar terug naar de prikactie. Ik hoop van harte dat het een succes wordt. Wat ik wel betreur dat er geen massale landelijke staking is van alle onderwijsgevenden. Ook in onze beroepsgroep is de solidariteit soms ver te zoeken.

(Basisschool-) Leraren gemakkelijke prooi

Bij de Prikactie PO-front gaat het vooral om de veel te hoge werkdruk. Dat is het grootste probleem in het onderwijs. Dan pas het salaris. Dekker roept wel, dat scholen daar zelf de schuld aan zijn. Deels heeft hij gelijk. Alleen die hoge werkdruk wordt zeker niet veroorzaakt door de ideeën van leraren.! Die hoge werkdruk wordt vooral veroorzaakt door anderen:

 • Het ministerie en inspectie van onderwijs met hun achterlijke eisen op het gebied van opbrengsten.
 • Het onderwijs dat van de overheid vooral bedrijfsmatig moet werken.
 • De idiote grootschaligheid van het onderwijs.
 • De veel te grote bureaucratie en overvloed aan protocollen en procedures.
 • Het waterhoofd in het onderwijs: het machtige en te grote management, wat handen vol met geld kost.

Deze zaken zorgen ervoor dat het onderwijs verschraalt. Er is, ondanks de toename van de onderwijsbegroting, steeds minder geld beschikbaar voor het echte werk: het lesgeven aan kinderen!

Prikactie PO-front, opmaat voor onderwijsstaking

Het trieste is nog wel, dat bestuurders, managers en algemeen directeuren goed betaald worden. Dit van geld, wat bedoeld is voor de kinderen. Juist de laatste jaren hebben deze managers hun positie alleen maar verstevigd. En bedenken zij problemen om aan het werk te blijven. Vreemd is dat. Ze zouden ondersteunend moeten zijn, maar zijn nu bepalend!

Daarom wordt het de hoogste tijd, dat iedereen, die voor de klas staat eens een duidelijk statement afgeeft: TOT HIER EN NIET VERDER! 

Om niet ten onder te gaan, moeten leraren op staan en een einde maken aan deze omgekeerde wereld. Niets doen is geen optie. Eigenlijk zouden alle schooldirecteuren hier het voortouw in moeten nemen. Helaas gebeurt dat nog te weinig. Of zijn zij bang voor hun eigen positie?

Dan denk ik even terug aan Noach. Die had geen managers boven zich. Gelukkig niet. Anders was de Ark nooit gebouwd en was de wereld leeg geweest. Misschien toch jammer? Want dan was Sander Dekker er niet geweest en had de wereld geen managers gekend. Eigenlijk best jammer, toch?

[powr-poll id=07383857_1497865773090]

Share Button
Print Friendly
One comment on “Simpele Prikactie PO-front is beter dan niets zeggen de mogelijke opmaat naar een totale staking in het onderwijs
 1. Wederom een goed en vlammend betoog. De laatste referentie naar Noach had je beter kunnen invullen. 😉
  En inderdaad. Directeuren zijn uitvoerders van het bestuur. Je wordt als directeur ingehuurd voor die klus. De tijd, dat de directeur de rol van het oude hoofd der school of de primus inter paris kan spelen ligt intussen ver achter ons. Ik heb in mijn bestuur in de afgelopen 6 jaar ook 5 directeuren verplicht zien vertrekken. Angst cultuur is een management-tool.
  0  0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *