5 redenen waarom ouders voor de klas best sexy kan zijn

De geschatte leestijd voor deze post is 344 seconden

Nijmeegse scholen hebben een noodmaatregel getroffen om kinderen niet naar huis te sturen. Men heeft ouders opgeroepen te helpen bij de opvang van groepen. Als de eigen leraar ziek is, kunnen scholen een beroep doen op een groot aantal vrijwilligers. Niet bevoegde ouders mogen niet les geven. Wel kunnen ze helpen bij de opvang van een leraarloze groep. Hier 5 redenen waarom ouders voor de klas sexy kan zijn.

Ouders voor de klas noodgedwongen

ouders voor de klas

Al te vaak gebeurt het, dat de directeur ’s morgens ziet, dat hij/zij geen vervanger kan krijgen. Dan zijn er nog maar een paar opties:

  • een leraar zonder groep voor de klas zetten (b.v. ib-er)
  • zelf voor de groep gaan staan
  • een student voor de groep zetten
  • de groep verdelen over andere groepen
  • de groep naar huis sturen

Het laatste kan alleen maar, als de ouders opvang hebben voor hun onverwachte thuiszitter. Zelf voor de klas gaan staan, is niet een echte optie. Zelf deed ik dat wel regelmatig, maar je werk blijft liggen. De groep verdelen is vaak toch lastig. De meeste groepen zijn al te vol. En als je een student voor de groep zet, moet ie dat wel kunnen.

Nee, dan is de oplossing van de Nijmeegse scholen nog gek zo niet. En eigenlijk best sexy: ouders voor de klas. Voor de kinderen natuurlijk ook leuk. Behalve als je als kind het minder vindt, dat je vader of moeder je les gaat geven.

Kijkje in de praktijk ouders voor de klas

Nieuwsgierig geworden door al deze berichten bracht ik gisteren een bezoekje aan basisschool “De Kleurdoos”, geleid door directeur Adeleid Krommeveer. Ze heette me hartelijk welkom en vond het leuk, dat ik de oplossing voor het lerarentekort eens in de praktijk wilde zien.

We begonnen bij groep 1. Het zag er strak georganiseerd uit. Alles prima geordend en smetteloos schoon.
‘Kijk’, zei Adeleid, ‘hier hebben we een veteraan voor de klas staan. Sergeant van Ommeren heeft een natuurlijk overwicht op de groep.
Ik keek m’n ogen uit. Voor de kleutergroep stond een oorlogsveteraan in strak uniform. De kleuters stonden in gelid achter hun stoeltje. Schril klonk het fluitje. In een oogwenk zaten alle kleuters gelijktijdig op hun stoeltje met de armen over elkaar.
‘Nu gaan we alle onderdelen van mijn geweer benoemen’, riep de sergeant.

‘Komt u maar mee, dan gaan we nu naar groep 4’, sprak Adeleid streng. Ze trok me mee naar groep 4, die net bezig waren met een taalles.
‘Voor deze klas staat een voormalige tuinman‘, legde Krommeveer uit.
Voor in de klas lag een hoop tuinaarde. Tal van plantjes stonden op het bureau.
Kenny Boeien houdt er een bijzondere manier op na. Hij is echt iemand van de praktijk’, legde Adeleid uit.
Op het digibord stonden alle namen van de plantjes en tuingereedschap met benzinestift genoteerd. Om de beurt mocht een leerling een plantje, of stuk gereedschap pakken en dan bij het goede woord houden. Het leek een waar succes te zijn.

Ouders voor de klas boeiend

In groep 7 stond een ontslagen buschauffeur voor de klas.
Izze van Gisteren is een buschauffeur geweest. Zij had zich aangemeld, omdat ze graag sturend bezig wilde zij’, sprak Adeleid bedachtzaam.

Tevreden zaten alle leerlingen in drie lange rijen in de klas. Op het digibord prijkte de kaart van Nederland met alle busroutes erop. De leerlingen mochten om de beurt een route aanwijzen, die van Gisteren noemde. Zo leerden de kinderen de belangrijkste plaatsen van ons land.

Niet iedereen deed mee. Jopie Krikke, een pedant ventje, stond naast zijn stoeltje.
Toen Izze van Gisteren vroeg, waarom hij niet mee deed, antwoordde hij ‘Sorry juf, maar ik moet met een andere bus mee’.

Groep 8 maakt Kakkerlak Teriyaki

Tenslotte gingen we nog even naar groep 8, waar een werkeloze voorproever voor de groep stond. Alle kinderen waren bezig met een groepsopdracht: weeg alle ingrediënten voor een Kakkerlak Teriyaki nauwkeurig af en noteer alles.

Ellis Tieke is een kanjer op haar gebied’, legde Adeleid me uit. ‘Ze weet de kinderen echt te inspireren. En werkelijk ze had gelijk. Met eigen ogen zag ik hoe verschillende kinderen druk doende waren met nog levende kakkerlakken. Op een tafeltje voor in de klas stond inmiddels juf Tieke in een pruttelende substantie te roeren.

‘Nu gaan we jullie zelf gemaakte gerecht koken in olie’, riep juf Tieke blij naar haar leerlingen. ‘Maar eerst gaan we even zelf eten en drinken’, deelde ze de kinderen mede.
Ik had genoeg gezien en verliet samen met directeur Krommeveer de klas.

Nog net zag ik, dat alle kinderen eerst bij Ellis Tieke langs moesten lopen met hun broodtrommel. Zonder enige schaamte nam ze van elk meegebrachte lunchpakketje een hap en slok. Daarna mochten de kinderen zelf hun lunch nuttigen.
Ja, je blijft toch voorproever, of je nu wil of niet.

5 Redenen om ouders voor de klas te zetten

Tijdens ons afrondend gesprek hoorde ik van Adeleid Krommeveer de redenen om ouders voor de klas te zetten. ‘Het zijn vooral de voordelen’, sprak ze overtuigend:

  • ouders drukken niet op de formatie
  • ze kosten geen geld
  • ze doen niet mee met vergaderingen en nascholing
  • de kinderen krijgen eens les op een andere manier
  • we hoeven geen leerlingen naar huis te sturen

‘We hebben wel geprobeerd gepensioneerde leraren in te zetten’, gaf Adeleid toe.
‘Maar dat leidde tot veel meer werk voor ons. Zij wilden helemaal bijgepraat worden en alle methodes bestuderen. Nee, daar zijn we vanaf gestapt’.

Tenslotte nam ik afscheid van ‘De Kleurdoos’. Bij het verlaten van het plein zag ik nog net hoe in de kleutergroep een rookgranaat zijn werk deed. In groep 8 ging het brandalarm af en in groep 4 vlogen de kluiten aarde door het lokaal. Ouders voor de klas echt wel spannend en sexy.

Dekker juicht creatieve oplossing toe

Dekker gaf al aan de creatieve oplossingen van de Nijmeegse scholen toe te juichen. De man heeft totaal geen feeling meer met het veld. Hoewel hij stelt, dat het geen kwestie van geld is, steekt hij geen hand uit naar de scholen. De bevoegdheid vindt Dekker belangrijk. Maar dat gaat ie niet controleren. Daar heeft hij geen tijd voor en geen zin in.

Dekker is het toonbeeld van iemand, die mee waait met alle winden. Alleen hebben de scholen er niets aan. Het te kort aan leraren wordt de komende jaren alleen maar groter. De idiote flexwet doet daar nog een schepje bovenop. Het voordeel van ouders voor de klas is wel, dat ze zich niet hoeven te registreren in het lerarenregister.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met ouders voor de klas.

Share Button
Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *